Over... gezond slapen

In ons natuurlijke ritme slapen wij bij voorkeur ’s nachts als het donker is en wij toch niets kunnen doen. Echter door uitvindingen als elektrisch licht, televisie en computer maar ook door onze 24 uur actieve economie gaat het leven steeds vaker dag en nacht door.

Slaaptekort?

Er zijn onderzoeken die beweren dat heel de westerse maatschappij kampt met een slaaptekort. Er is simpelweg zoveel te doen, zoals werk, sociale contacten, tv programma’s die u wilt zien, dat het veel mensen niet lukt om aan het aantal uren slaap te komen dat zij nodig hebben. Daarnaast voorkomen fysieke of psychosociale problemen bij mensen een goede nachtrust.

Vaak kiezen mensen, bewust of onbewust, er voor om korter te slapen in plaats van dingen te missen of hun problemen op te lossen. Geen verstandige keuze want slapen is namelijk net als eten en drinken een eerste levensbehoefte waar wij niet zonder kunnen. Slapen doen wij allemaal. Elke dag weer. Over het waarom van slapen zijn de wetenschappers het niet met elkaar eens. Een theorie stelt dat wij slapen om te herstellen. Te vergelijken met een onderhoudsbeurt van onze auto. Het lichaam en de geest krijgen gedurende de slaap een herstelbeurt. Een andere theorie beweert dat ons geheugen zich tijdens de slaap ontwikkelt.

Hoe het ook zit, een conclusie kan wel worden getrokken. Bij onvoldoende slaap voelen wij ons de volgende dag vaak geestelijk en lichamelijk niet fit en blijven onze prestaties achter. Chronisch slaapgebrek kan zelfs leiden tot ernstige lichamelijke en geestelijke klachten. En daar zit niemand op te wachten.

Wat is slaap nu eigenlijk?

Om het fenomeen 'slapen' beter te kunnen begrijpen, is het noodzakelijk om de verschillende slaapstadia te kennen. In welk stadia bereikt u de diepste slaap? Hoeveel slaap heeft u nodig? We beschrijven de meest voorkomende slaapproblemen en geven slaaptips

matrassen199

 
Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
Energy+ Matrassen