Over... traagschuim matrassen

Elk jaar zie je dat meer en meer fabrikanten traagschuim matrassen aanbieden. Het wordt daarom steeds moeilijker de verschillende merken, matrassen en hun eigenschappen van elkaar te onderscheiden. Met name ook omdat er vele verschillende kwaliteiten worden aangeboden. Waar moet je nu als consument op letten bij traagschuim?

Op deze pagina zetten wij uiteen wat traagschuim is, hoe het werkt en waar u op moet letten bij uw aanschaf. Gewapend met deze kennis vertrouwen wij er op dat u tot de juiste keuze van uw traagschuim matras komt, passende bij uw wensen en portemonnee.

Bent u op zoek naar een traagschuim matrastopper? Bezoek dan LivingComfort voor meer informatie over de ClimaBest Matrastopper.

matrassen199

Belangrijke aandachtspunten bij het traagschuim matras

Of ga direct naar de pagina over het Energy+ matras.

Kwaliteitscriteria voor traagschuim

 • Open celstructuur > vereiste
 • Reageert op temperatuur > vereiste
 • Aanbevolen hoogte > tussen 5 en 7 centimeter
 • Aanbevolen densiteit > tussen 50 en 65 kgs/m3
 • Gebruikte ingrediënten > herkomst van gerenommeerde schuimfabrikant
 • Duurzaamheid > doorstaan roltest 30.000 maal bij 340 Newton

Traagschuim is echt uniek en heeft unieke voordelen

Vele materialen toegepast in matrassen zijn door ons onderzocht, van latex tot polyether schuim, van katoen tot wol tot paardenhaar. Maar geen enkel materiaal is vergelijkbaar met traagschuim. De wijze waarop dit schuim zich aanpast aan uw lichaam en drukpunten verminderd is uniek. Maar u zou niet willen dat een matras volledig uit traagschuim zou bestaan. Traagschuim is te zacht en biedt onvoldoende ondersteuning. Traagschuim werkt dus het beste als het op een ondersteunende onderlaag wordt gemonteerd. Dit kan zijn koudschuim of pocketvering. Er zijn een aantal redenen waarom traagschuim zo uniek is.

Traagschuim past zich aan

Ten eerste de wijze waarop het traagschuim vervormt onder invloed van gewicht. Standaard schuim dat ingedrukt wordt wil onmiddelijk terugspringen in haar oorspronkelijke vorm. De cellen van traagschuim dienen open te zijn. Hetgeen betekent dat de individuele cel een gat in zich heeft. Bij het indrukken van de cel wordt de aanwezige lucht verspreid naar aanliggende cellen. Hierdoor wordt de druk, veroorzaakt door uw lichaamsgewicht, over een groot aantal cellen verspreid. Dit fenomeen is verantwoordelijk voor de drukverlagende eigenschappen van het traagschuim. En de mogelijkheid van het schuim te vervormen, zorgt er voor dat het materiaal zich volledig aan uw lichaamsvorm aanpast, ook bij de zwaardere delen zoals schouders en heupen. Geen enkel ander materiaal heeft de kwaliteit om zich zo nauwgezet aan uw lichaamsvorm aan te passen.

Traagschuim is temperatuurgevoelig

Ten tweede, traagschuim is temperatuur gevoelig. Dit betekent dat bij lagere temperaturen het schuim harder aanvoelt (hogere viscositeit). Bij hogere temperaturen wordt het traagschuim zachter en neemt de conformiteit toe (meer elastisch). Dit is de reden dat traagschuim ook wel visco-elastisch schuim wordt genoemd. Deze temperatuur gevoelige eigenschap zorgt er voor dat u langzaam wegzakt in het matras. Daarnaast draagt deze temperatuurgevoeligheid bij aan het individueel vormend vermogen van het materiaal. Sommige traagschuimen zijn zeer temperatuur gevoelig en kunnen zelfs hard aanvoelen bij kamertemperatuur. Er zijn matrassen op de markt, waaronder Energy+, waarvan het traagschuim zacht en plezierig aanvoelt bij een brede range temperaturen. Deze matrassen zijn goed inzetbaar in verschillende klimaatsomstandigheden. Er worden ook traagschuim matrassen aangeboden met een gesloten celstructuur of die temperatuurongevoelig zijn. Deze matrassen zijn ongeschikt voor het doel waarvoor ze worden verkocht

Dichtheid of densiteit – het echte verhaal

De dichtheid of densiteit van het traagschuim is alle bepalend voor de prijs van het matras. Hoe hoger de densiteit van het materiaal, hoe duurder het matras wordt. Maar naar mate de densiteit toeneemt, bijvoorbeeld hoger dan 65 kgs/m3, ontstaan een aantal vaak ongewenste neveneffecten:

 • Het traagschuim wordt aanmerkelijk temperatuur gevoeliger. Bij slaapkamertemperatuur voelt het matras in eerste instantie hard aan. Veel mensen ervaren deze situatie als onplezierig en niet comfortabel

 • De tijdsduur die het matras nodig heeft om zich aan de lichaamsvormen aan te passen wordt beduidend langer

 • Het ventilerende vermogen van het traagschuim neemt gestaag af

Het speciale traagschuim gevoel: het langzaam dieper wegzakken in het matras, slapen alsof u zweeft, wordt wel bevorderd door een hoge densiteit. Dit gevoel is echter kortstondig en heeft geen enkele invloed op het ligcomfort en de ondersteuning van het lichaam. De genoemde nadelen wegen niet op tegen dit voordeel.

Traagschuim met een densiteit minder dan 40 kgs/m3 raden wij af. Deze densiteit draagt niet bij aan het gewenste traagschuim effect. Daarnaast is de levensduur van een dergelijk schuim relatief kort. Traagschuim matrassen met een densiteit die ligt tussen de 50 en 65 kgs/m3 bieden de meeste voordelen.

Helaas maken aanbieders van traagschuim matrassen maar al te vaak misbruik van de onwetendheid van de consument. Het gaat bij een kwalitatief hoogwaardig traagschuim niet alleen om de densiteit. Ook de gebruikte ingrediënten spelen een belangrijke rol. Het is daarom van belang dat het traagschuim wordt geproduceerd door een vooraanstaande schuimfabrikant. Maar de meeste verkopers van traagschuim matrassen zijn niet bekend met de bron van het verwerkte schuim. Het is daarom raadzaam te kiezen voor aanbieders waarvan u zeker weet dat de kwaliteit van het traagschuim is gewaarborgd. Voorbeelden van gerenommeerde merken zijn Energy+ matrassen, MediActive, M Line, Auping en Eastborn. Bij de aanschaf van deze merken loopt u geen enkel risico.

Levensduur 
Consumentenbond

Wanneer u kiest voor een middelhoge densiteit is het van belang om de duurzaamheid van het materiaal te kennen. Wat niet mag gebeuren is dat na verloop van tijd uw heupen aanmerkelijk dieper in het matras komen te liggen dan uw schouders. Een dergelijk hangmat-effect is ongewenst voor uw slaaphouding op het matras. Het traagschuim dient dan ook grondig te worden getest. Een test waarbij het traagschuim 30.000 wordt gerold bij een belasting van 340 Newton dient te worden doorstaan. Het traagschuim van Energy+ voldoet aan deze eis, en is onafhankelijk door TNO en de Consumentenbond getest.

Dus welk type traagschuim product is nu geschikt?

De beantwoording van deze vraag hangt in eerste instantie af of u een traagschuim matras zoekt of alleen maar een topper die u op uw bestaande matras wilt leggen. Zoals eerder gezegd dient het traagschuim op een passende ondergrond te worden geplaatst, koudschuim of pocketvering. In het geval uw bestaande matras al op leeftijd is, heeft een matrastopper weinig toegevoegde waarde. In dat geval raden wij u aan een nieuwe matras aan te schaffen, waarbij het traagschuim en de ondergrond perfect op elkaar zijn afgestemd. Aan de andere kant is een topper alleen goedkoper en kan het product na een aantal jaren vervangen worden (meestal 4-5 jaar bij een 40 kgs/m3 dichtheid traagschuim). Dus als u op zoek gaat naar een traagschuim matras, dient u comfort en duurzaamheid centraal te stellen.

Het comfort kunt u thuis zelf vaststellen. Dus niet door 5 minuten proefliggen in een winkel. Er zijn een aantal merken, met name webwinkels, die gratis proefslapen aanbieden. Let daarbij wel goed op de voorwaarden die hierbij gelden. Voor de levensduur vraagt u of er mechanische duurtesten zijn uitgevoerd. Eis altijd een copie van deze resultaten. Bijvoorbeeld TNO en de Consumentenbond voeren dergelijke testen uit.

Wat is de ideale traagschuim dikte?

De dikte van het traagschuim hangt af van de basis van het matras, bijvoorbeeld koudschuim of pocketvering. Wanneer traagschuim in combinatie wordt gebruikt met koudschuim is het wenselijk dat het traagschuim minimaal 7 centimeter dik is. Deze situatie biedt voldoende materiaal voor een meer dan comfortabel gevoel. De minimum dikte bedraagt in deze situatie 5 centimeter. Wordt het traagschuim gemonteerd op een pocketvering basis dan dient het traagschuim minimaal 4 centimeter dik te zijn. De pocketvering moet dan wel voorzien zijn van een drukverdeler. Verstandiger is het om te kiezen voor een 5 centimeter dikke traagschuim. Het traagschuim dient in beide gevallen, koudschuim of pocketvering basis, medium tot hoog in densiteit te zijn. Op het thema densiteit komen wij later terug. Een dikkere traagschuim laag is niet aan te bevelen. Hierdoor wordt het matras te zacht. U wordt bijna letterlijk opgezogen door het materiaal. De vereiste ondersteuning voor uw lichaam neemt daardoor af.

BlueFlex UltraComfort traagschuim

Hecht u veel waarde aan slaaphygiene of bent u allergisch voor de huisstofmijt? Dan is BlueFlex UltraComfort traagschuim voor u de oplossing.

Hoe werkt BlueFlex UltraComfort?

UltraComfort is geen spray, maar vormt een wezenlijk ingrediënt van het traagschuim. De werking van BlueFlex UltraComfort is daarom blijvend. BlueFlex UltraComfort is opgebouwd uit 2 werkzame componenten. De drukverlagende traagschuim toplaag en de temperatuurregelurende en ventilerende geldeeltjes. De geldeeltjes zorgen ervoor dat de ventilatie tot wel 12x hoger is dan bij standaard traagschuim. Tevens zorgt het ervoor dat u koel slaapt in de zomer en aangenaam warm in de winter. Hiermee neemt BlueFlex UltraComfort de meest veelvoorkomende minpunten van slapen op een traagschuim matras weg. Kort samengevat staat BlueFlex UltraComfort voor een revolutionaire oplossing welke uw slaapgenot optimaliseert.

Optie: BlueFlex Traagschuim UltraComfort

Het Energy+ traagschuim matras is optioneel uit te rusten met BlueFlex traagschuim UltraComfort. Dit traagschuim (50 kgs per m3) voegt de volgende voordelen toe:

UltraComfort traagschuim matras
 • Superieure drukverlaging. Zorgt voor de best mogelijke lichaamsondersteuning.
 • Ideale slaaptemperatuur. Verkoelend in de zomer en behaaglijk warm in de winter.
 • Maximaal ademend vermogen. 12 x betere luchtcirculatie dan standaard traagschuim.
 • Optimale afvoer van lichaamswarmte. Leidt tot een diepere slaap.

Voor een geringe meerprijs, € 49,95 voor een 1-persoonsmatras en € 99,90 voor een 2-persoonsmatras, wordt de toplaag van het Vifit traagschuim matras  van de standaard matraskern vervangen door het unieke BlueFlex UltraComfort traagschuim (ultracomfort visco-elastisch polyethyleen-urethaan). Dit schuim is momenteel de beste oplossing voor drukverlagende anti-decubitus matrassen.

Waarom BlueFlex UltraComfort Traagschuim?

 
  SG50
BlueFlex
UltraComfort
SG50
Vifit Traagschuim
A-kwaliteit traagschuim
met open celstructuur
Vinkje Vinkje
Past zich volledig aan de vorm
van het lichaam aan
Vinkje Vinkje
Uitstekende drukverlagende
eigenschappen
Plusje Plusje Plusje Plusje Plusje
Optimale ventilatie Plusje Plusje Plusje Plusje
Optimale
temperatuurregulatie
Plusje Plusje Plusje Plusje
 
Optimale ventilatie & temperatuurregulatie

Het BlueFlex UltraComfort zorgt ervoor dat u altijd slaapt in de ideale slaaptemperatuur. In de zomer verkoelend en behaaglijk warm in de winter. Dankzij het met geldeeltjes geïnjecteerde traagschuim is er sprake van een maximaal ademend vermogen. Ten opzichte van standaard traagschuim zorgt het BlueFlex UltraComfort traagschuim voor een 12x betere luchtcirculatie. Lichaamswarmte wordt optimaal afgevoerd. Dit alles leidend tot een diepere slaap.

Vifit Traagschuim matras

Verschillen in traagschuim matrassen

Vele fabrikanten zijn begonnen in de afgelopen jaren met het produceren van traagschuim. Dit heeft er toe geleid dat de detailhandelsprijs van traagschuim is gedaald en nu een aanvaardbaar niveau heeft. Hoewel deze situatie er toe heeft geleid dat het aanbod van kwalitatief hoogwaardig traagschuim is toegenomen, betekent dit ook traagschuim van bedenkelijke kwaliteit wordt aangeboden.

Traagschuim is geen generiek product en niet elk traagschuim is gelijk. Als algemene regel dient u traagschuim matrassen, toppers en kussens die tegen dump prijzen worden aangeboden te vermijden. Deze producten zijn meestal gemaakt van traagschuim van lage densiteit of samengesteld in combinatie met goedkope schuimen. Deze goedkope traagschuim producten geven u niet het comfort dat u wenst en kennen een relatief korte levensduur.

Nasa, visco of traagschuim?

Er wil nog weleens verwarring ontstaan over de verschillen tussen Nasa-schuim, visco-schuim of traagschuim. Maar zijn er ook daadwerkelijk verschillen of gebruiken fabrikanten verschillende benamingen voor 'hun' traagschuim om onderscheidend te zijn? Traagschuim werd in 1966 ontwikkeld door de Nasa en vanaf dat moment was er een licentie nodig om Nasa traagschuim te produceren. Het patent van de Nasa is inmiddels vervallen, dus is er geen licentie meer nodig om traagschuim te fabriceren. Daarom wordt Nasa-traagschuim ook wel visco-schuim, visco-elastisch schuim, memory foam, geheugenschuim of gewoon traagschuim genoemd. 

matrassen199

 

Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
Energy+ Matrassen