Het belang van water voor ons lichaam

Body, mind en… water! Het belang van water is niet bij iedereen bekend. Maar water is onze levensader.

Wist u dat:

  • Uw lichaam voor 70% uit water bestaat, waarvan 92% zich bevindt in het bloed

  • De hersenen 80% , botten 20% en zelfs onze tanden 10% water bevatten

  • U weken zonder eten kan, maar slechts vier dagen zonder water

Water, een transporteur

Eén van de functies van water in ons lichaam is die van transporteur. Zo transporteert water voedingsstoffen, vitaminen en mineralen naar de cellen. Ook is water nodig zodat de nieren de afvalstoffen kunnen filteren, die dan afgevoerd kunnen worden. Een andere functie van water is het regelen van de lichaamstemperatuur.

  • Hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen De afvoer van afvalstoffen wordt bij een watertekort verminderd en dus stijgt de concentratie afvalstoffen.

  • Obstipatie. Ontlasting behoort een stevige, ietwat breiige substantie te zijn. Wordt daar, door watertekort, water aan onttrokken, dan wordt de ontlasting hard en dat kan een regelmatige stoelgang belemmeren

  • Droge mond. Door watertekort heb je minder speeksel, wat ervaren wordt als een droge mond

  • Weinig of donkergekleurde urine. De donkere kleur ontstaat doordat de urine minder verdund is waardoor de concentratie afvalstoffen hoger is

Afvallen door water drinken

Water is een eetlustremmer. Door voldoende water te drinken zul je minder hongergevoel hebben. Drink daarom een uur voor de maaltijd één of twee glazen water en je zult merken dat je minder eet, je bent immers sneller verzadigd. Als je eigenlijk dorst hebt, kan het lichaam dat verwarren met honger. De hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen honger en dorst. Je hongergevoel kan dus ook een dorstgevoel zijn. Ben je bezig met afvallen, dan is water drinken nog belangrijker. De afvalstoffen die vrijkomen door de afbraak van lichaamsvet kunnen zo beter afgevoerd worden.

Dagelijkse dosis

Zorg voor je dagelijkse dosis water. Een volwassen mens heeft 1.5 á 2 liter per dag nodig. Transpireer je veel, dan heb je zelfs meer nodig. Drink geen warm water uit de kraan, hierin kunnen teveel metalen zitten. Heb je moeite met je dagelijkse dosis, bedenk dan dat je kruidenthee of vers fruitsap ook mee mag tellen.

matrassen199

 
Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
Energy+ Matrassen