Lachen is gezond!

Lachen is lekker. Lachen is goed voor je geest én lichaam. Dus: Stress? Lachen!

Lachen is een teken van ontspanning. Wie lacht, laat zien weinig kwaads in de zin te hebben. Bovendien is lachen aanstekelijk; wie in gezelschap begint te lachen, kan al gauw rekenen op een lach terug. Maar volwassenen halen maar amper 15 'lachmomenten' per dag. Daar moet wat aan gedaan worden.

Tijdens het lachen produceert het lichaam een eiwit dat de afweer verbetert en endorfine, een stof die vergelijkbaar is met morfine. Endorfine veroorzaakt een euforisch gevoel in de hersenen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de consumptie van chocolade.

Lachen valt te leren!

Er zijn een paar eenvoudige oefeningen waarmee het lachen valt te leren. Goed voor lichaam en geest!

De warming-up

Geef uzelf de ruimte en span zoveel mogelijk spieren aan in het hele lichaam. Pak vervolgens achter uw rug uw handen en begin te rekken totdat u uw borstspier goed voelt aanspannen. Probeer alvast wat rare gezichten te trekken, voordat het échte werk begint.

En dan: lachen!

Begin met een voorzichtige (glim)lach en bouw de lach vervolgens op. Langzaam aan grappige en komische zaken denken en meegaan met het gevoel dat bij u opkomt. Treed buiten uzelf en relativeer; daar staat u dan, middenin de kamer, te lachen om niets! Ga door totdat u schatert of misschien wel buldert van het lachen. Niets inhouden! Probeer er een raar dansje bij te maken.

De cooling-down

Bouw het lachen na een minuut of vijf langzaam af, totdat u volledig ontspannen bent. Sluit uw ogen en geniet van de rust en stilte die over u -en uw omgeving- komt. Herhaal de oefening regelmatig, alleen of met vrienden. Realiseer u dat u in gezelschap wel eens wat geremd kunt overkomen, terwijl het juist de bedoeling is om u vreselijk te 'laten gaan'!

Naar de sportschool of een mop?

Wees niet verbaasd als blijkt dat u na één of meerder lachsessies volkomen uitgeput bent! Alleen al in uw gezicht gebruikt u voor het lachen zo'n 15 spieren. Tijdens het lachen haalt u diep adem, waardoor uw bloed sneller gaat stromen en de hersenen meer zuurstof krijgen. Om een vergelijking te maken; twintig minuten goed, uitgebreid lachen is vergelijkbaar met een fitness-sessie op de sportschool. Aan u de keuze…

matrassen199

 
Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
Energy+ Matrassen