Over ruzie en de nabije oplossing

 

Deze situatie herken je vast wel:
“Het is onbegrijpelijk dat jij je zo druk maakt over zoiets onbenulligs! ”Dat er aan een uitbarsting het een en ander aan vooraf is gegaan, wordt door de andere partij vaak niet begrepen. Ruzie ontstaan namelijk nooit van het ene op het andere moment.

Verwachtingen van elkaar

Ruzie ontstaat niet alleen door meningsverschillen, maar heeft alles te maken met verwachtingspatronen die mensen van elkaar hebben. Iedereen heeft bepaalde wensen en verlangens ten aanzien van een ander en wil deze op een bepaalde manier terug zien. Als dat niet gebeurd ontstaan irritaties die uit kunnen lopen op ruzies.

Hoewel ruzie maken niet leuk is, maar juist eng en spannend, is het op zijn tijd wel goed. De uitkomstmoet dan wel tot verbetering leiden.

Signaleer irritaties op tijd

Wanneer je een meningsverschil of irritatie op tijd bespreekbaar maakt, kun je hardere confrontaties helpen voorkomen. Kies je ervoor je lippen op elkaar te klemmen en alles op te kroppen, dan loop je de kans dat je elkaar minder begrijpt. Er is nog geen ruzie, maar je gaat elkaar wel negeren en oppervlakkig benaderen. Een knallende ruzie is dan vaak onvermijdelijk.

Ruzie moet wel een doel hebben

Nadat een ruzie ontstaan is en de gemoederen aardig verhit zijn, verdwijnt meestal ook de aanleiding van het conflict naar de achtergrond. De ruziënde partijen komen met zinloze argumenten die steeds meer op de persoon zelf gespeeld worden. De ruzie maakt alleen maar dingen kapot en voegt niets meer toe. Een conflict op zich is niet erg, maar het is wel belangrijk dat het wordt opgelost.

Zoek een “goed” moment voor ruzie

Het klinkt raar om ruzie te plannen, maar niet ieder tijdstip komt even goed uit. Zo is het beter geen ruzie te maken als je weg moet. Er is dan te weinig tijd om het op te lossen. Een ruzie bij binnenkomst is ook niet zo een fijn moment. Je moet eerst even acclimatiseren. Met een discussie kun je dan beter een uurtje wachten. Heb je kinderen of bevind je je in gezelschap, bewaar je ergernissen dan voor later. Een meningsverschil kun je beter samen oplossen en niet met een menigte om je heen. Een discussie vlak voor je gaat slapen, stel die ook maar uit. Je bent dan moe en daardoor te emotioneel.

De oplossing

Een ruzie is niet voor niets ontstaan. Er is iets gaande wat de onderlinge relatie heeft verstoord. Probeer na te gaan waar het probleem begonnen is, praat er over en help eventuele misverstanden de wereld uit. Het gaat er niet om je gelijk te halen. Geef toe wat je zwakheden zijn en maak duidelijke welke problemen je met de andere partij hebt. Wil je echt toewerken naar een oplossing, dan is het slim een aantal regels op te stellen:

 • Alle partijen dienen open en eerlijk te zijn

 • Probeer zo objectief mogelijk na te gaan waar de ruzie om begonnen is

 • Zet op een rijtje waardoor je irritatie opgewekt wordt

 • Bespreek elkaars gevoelens zonder beschuldigingen over en weer

Belangrijk voor het oplossen van een conflict is dat er contact moet zijn tussen de ruziënde partijen. Blijf altijd naar elkaar luisteren, ook al ben je het niet met elkaar eens.

 • Wat je vooral niet moet zeggen tijdens een ruzie

 • Je luistert niet naar mij

 • Jij bent zo afstandelijk

 • Jij ook altijd

 • Jij doet ook nooit iets

 • Het is altijd hetzelfde met jou

 • Ik word niet goed van jouw gezeik

 • Je moet niet zo doordrammen

matrassen199

 
Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
Energy+ Matrassen