Slaaptips voor een gezonde nachtrust

Onderstaand treft u een groot aantal tips aan die u zeker van dienst kunnen zijn om snel en langdurig de slaap te vatten.

Maak uw slaapprobleem bespreekbaar

Als het om een goede nachtrust van de partner handelt, houden vrouwen veel meer rekening met hun man dan omgekeerd. Waar zij zich verantwoordelijk voelt voor zijn nachtrust, blijft hij ongevraagd lang lezen in bed of maakt haar wakker wanneer hij nog iets wil zeggen. Mannen snurken ook veel vaker dan vrouwen. Attendeer uw partner op zijn of haar slaapverstorende gedrag. Bespreek binnen uw relatie hoe kostbaar goed slapen voor u is, zodat u samen tot een oplossing komt.

Zorg voor een comfortabel bed

Lekker liggen op uw matras en kussen die zo goed bij u passen. Het matras en kussen die voelen alsof deze op maat voor u zijn gemaakt. Uw bed dient uw comfortabele thuisbasis te zijn waar u zich prettig en ontspannen voelt. Geen rugklachten, spierspanningen en drukpunten die uw nachtrust kunnen verstoren.

Zorg dat uw kind goed slaapt

Als ouder wilt u niets liever dat uw kind elke nacht goed slaapt. U kunt echter te maken krijgen met in- en doorslaapproblemen bij uw kind.

Luister naar uw lichaam

Volg uw persoonlijk slaapritme. Bent u een ochtendmens ga dan op tijd naar bed. Een avondmens zal ’s morgens iets langer in bed kunnen blijven. Hebt u een korte nacht gehad, houdt dan ’s middags een siësta. Echter regelmatig één "slaapje tussendoor" houden dient u te vermijden.

Neem een bad

Een eeuwenoude tip: een warm bad of douche voor het slapen gaan, doet uw lichaam en geest ontspannen.

Ontspan uw geest

Geniet van inspirerend leesmateriaal of ontspannende films voordat u gaat slapen. Dus geen spannende thrillers of inspannende computergames. Doe ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan. Dit kunt u leren.

Vermijd alcohol, cafeïnehoudende en energiedranken direct voor het slapengaan

Een borreltje of een glas wijn ontspant en werkt slaapverwekkend. Dit is in eerste instantie wel zo, maar alcohol onderdrukt de rem-slaap met het gevolg dat u na een paar uur wakker wordt. Alcohol maakt de slaap alleen maar onrustiger. Ook cafeïnehoudende en energiedranken zorgen er voor dat u moeilijker de slaap zult kunnen vatten als u deze dranken vlak voor het slapen gaan nuttigt.

Vermijd een volle maag

Eet niet (te veel) voor het slapen gaan. U komt hierdoor moeilijker in slaap. Als u honger heeft `s avond neem dan een lichte snack, of drink een glas water. Met een honger gevoel naar bed gaan, is ook niet bevorderlijk voor het inslapen.

Schaapjes tellen

Inderdaad kan schaapjes tellen tot een ontlasting van uw geest leiden. U vermijdt dan namelijk belastende gedachten, waardoor u makkelijker de slaap kunt vatten. Naar het schijnt werk het denken aan een stromende waterval nog beter dan schaapjes tellen. U kunt ook aan prettige zaken denken. U bereikt hiermee hetzelfde effect.

Geen grote lichamelijke inspanning

Bouw de avond goed af voordat u gaat slapen. Dat betekent dat u niet om 10 uur ’s avonds nog een rondje gaat hardlopen of van fitness apparatuur gebruik gaat maken. Dat is een te grote inspanning zo vlak voor het slapen gaan.

Beweeg regelmatig

Fitness is een goede uitlaatklep om stress kwijt te raken en na het sporten slaap je beter. Maar het sporten moet minstens 3 uur voordat u gaat slapen plaatsvinden, anders kunt u door de adrenaline juist moeilijk in slaap komen

Voorkom overmatige lichtval

Zorg voor voldoende duisternis in uw slaapkamer. Licht en lichtinval dienen dan ook te worden uitgesloten. Vooral als u elke dag achter de computer zit (en wie doet dat tegenwoordig eigenlijk niet?) is het erg belangrijk dat u uw ogen ’s avonds ontspant. Oogmaskertjes en kussentjes helpen daarbij tevens.

Zorg voor een prettige slaapkamertemperatuur

Of u het nu koud of warm wilt hebben op uw slaapkamer is een persoonlijke zaak. Maar als u de kamertemperatuur als onprettig ervaart, dan heeft dat zeker invloed op de kwaliteit van uw slaap.

Voorkom storend (snurk) geluid

Plotselinge harde geluiden van buitenaf kunnen uw slaap behoorlijk verstoren. Bij regelmatig terugkerend storend geluid, waaronder snurken van uw partner, is het verstandig om bijvoorbeeld geluiddempende oordoppen te gebruiken. Maar het allerbelangrijkste is uw partner te bewegen aan het snurkprobleem serieus iets te gaan doen.

Vul de slaapkamer met lekkere geuren

In de aromatherapie worden op verschillende manieren etherische oliën (niet vette oliën gewonnen uit planten) gebruikt die een speciale werking op lichaam en geest hebben. Zo werken kamille en lavendel rustgevend en kalmerend.

Maak een slaapdrankje

Kruidenthee van bijvoorbeeld kamille of rozenbottel heeft een ontspannende werking, evenals een beker warme melk met honing.

Masseer uw voeten

Volgens oosterse theorieën liggen er duidelijk afgebakende gebieden op uw voetzolen die elk met een bepaald orgaan corresponderen. Daardoor is een voetmassage niet alleen ontspannend, maar ook therapeutisch voor het hele lichaam.

Verbeter uw ademhalingstechniek

Een ontspannende yogaoefening die u in bed kunt doen: lig op uw rug met uw ogen dicht en leg uw handen zachtjes op uw buik. Adem in en voel hoe uw buik zich bij de uitademing weer samentrekt, terwijl u zich voorstelt dat uw navel in de richting van de ruggengraat wordt geduwd. U zult steeds dieper ademhalen en steeds rustiger worden.

Neem een homeopathisch middel

Homeopathische snoepjes met kamille en valeriaan garanderen zoete dromen.

matrassen199

 
Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
Energy+ Matrassen