Verschillende slaapstadia

De slaap kunnen wij in vier actieve stadia indelen: de doezelslaap, sluimerslaap, diepe slaap en droomslaap.

De eerste 3 slaapstadia worden de non-REM slaap genoemd. Het laatste stadium heet ook wel de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movements, ook wel snelle oogbeweging genoemd. Verondersteld wordt dat men tijdens deze slaap droomt.

REM-slaap

De REM-slaap is de fase waarbij de mens het meest actief is. Naast de snelle oogbewegingen wordt ook de ademhaling onregelmatig. Bij een volwassene vangt de rem slaap direct aan, echter eerst voor slechts enkele minuten. In de ochtend duurt de rem slaap ongeveer 30 minuten. In totaal neemt de rem slaap 15 tot 20% van het totaal aantal uren slaap in beslag. Mocht je plotseling wakker worden tijdens de REM-slaap, dan kun je je dromen meestal nog goed herinneren.

goed slapen
 

Slapen en hersenactiviteit

Tijdens onze slaap gebeurt er veel met ons lichaam. De hersenactiviteit verandert, de lichaamstemperatuur daalt, onze pupillen worden kleiner en de hartslag vertraagt. Daarnaast ademen we minder lucht in en produceren we minder speeksel en urine. Ook het aantal stresshormonen neemt af. Per nacht herhalen de slaapcycli zich 4 tot 6 keer.

matrassen199

 

Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
Energy+ Matrassen