Over... een matras kopen

Een matras kopen is niet gemakkelijk. Er is veel keuze en er zijn verschillende zaken waar u rekening mee moet of kunt houden. Is de lattenbodem verstelbaar of niet? Wil ik één tweepersoonsmatras of twee losse matrassen? Welke maten heb ik nodig? Ondersteund het matras voldoende? Zomaar een aantal vragen die gesteld kunnen worden bij het kopen van een matras. 

Verstelbaarheid van de bedbodem

Wanneer uw bedbodem verstelbaar moet zijn, dan kiest u het beste voor een flexibel matras. Het moet immers de vorm van de bedbodem kunnen volgen. Uiteraard is de verstelbaarheid slechts één argument waarop u uw keuze wordt bepaald.

Eénpersoons of tweepersoons matras kopen

Of u kiest voor een eenpersoons- of tweepersoonsmatras. In het geval van een verstelbare bedbodem kunt u het beste een eenpersoonsmatras kiezen. Als u een niet-verstelbare bedbodem kiest, dan is het raadzaam voor een tweepersoons matras te kiezen.

Maatvoering

De lengte dient minimaal 10 centimeter maar bij voorkeur 20 centimeter langer te zijn dan de lichaamslengte. De breedte vaak afhankelijk van de mogelijkheden die het bed biedt. Maar als u een breed matras kunt plaatsen, dan raden wij u dit zeker aan.

Ligcomfort

Op uw nieuwe matras moet u lekker kunnen liggen. Een comfortabel en ontspannen gevoel helpt u bij het inslapen. Aan het ligcomfort worden tegenwoordig hoge eisen gesteld door de consument. In het algemeen bieden fabrikanten drie keuzes aan: zacht, medium of hard.

Zacht matras kopen?

Wilt u een zacht matras, dan zakt u daar in het algemeen dieper in weg. Afhankelijk van de gekozen materialen kan het iets minder ondersteuning geven. Doordat u dieper in het matras ligt zal deze warmer aanvoelen.

Hard matras kopen?

Op een hard matras ligt u er meer 'bovenop'. Dit soort matrassen voelt koeler aan. U dient er rekening mee te houden dat u meer gaat bewegen op het matras.

Medium matras kopen?

Voor een goede nachtrust kiest u het beste voor een niet te hard matras. Zware mensen kunnen meestal beter uit de voeten op een hard matras.

Lichaamsondersteuning

Een matras moet uw lichaam op de juiste wijze ondersteunen. Het uitgangspunt moet zijn dat u in uw natuurlijke slaaphouding correct wordt ondersteund. De bekende merken bieden matrassen die op dit punt een uitstekende prestatie leveren.

Bedhygiëne

Tijdens de slaap verliest u minimaal 1 glas water aan lichaamsvocht. Als het matras niet goed ventileert of niet voorzien is van een vochtregulerende tijk, dan zal dit vocht zich in de loop der tijd gaan ophopen. Bacterie- en schimmelgroei is dan het gevolg. Tegenwoordig zijn er matrassen op de markt die voorzien zijn van vochtregulerende hoezen. De vezels waarvan deze hoezen zijn gemaakt verwerken het lichaamsvocht snel en efficiënt. Matrassen met een binnenvering of pocketvering kern ventileren meestal zeer goed.

Proefslapen = 100% zeker een goed matras kopen

De keuze voor een matras is heel persoonlijk. Vandaar dat het belangrijk is dat u thuis in uw vertrouwde omgeving kunt proefslapen op uw toekomstige matras. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat u pas na 10 tot 12 nachten weet of een matras bij u past. Vraag daarom altijd naar de mogelijkheid van proefslapen. Want vijf minuten proefliggen in een winkel biedt geen enkele zekerheid voor de toekomst. Gaat u een matras kopen, dan is thuis proefslapen dus een must. Bij Energy+ gaat het matras kopen altijd gepaard met eerst 14 dagen gratis thuis proefslapen.

Duurzaamheid

Het is vanzelfsprekend dat u minstens 10 jaar van uw matras wilt genieten. Maar hoe weet u nu of uw nieuwe matras haar goede eigenschappen niet snel verliest? De enige zekerheid bieden matras testrapporten. Vraag altijd of het een mechanische duurtest heeft ondergaan uitgevoerd door een gerenommeerd instituut, zoals TNO of de Consumentenbond.

Garantievoorwaarden

Het is van belang dat u zich op dit punt goed laat voorlichten. Wordt de matras garantie verstrekt door de winkelier of door de fabrikant? Is de winkelier of fabrikant aangesloten bij een belangenorganisatie zoals de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW) of de Thuiswinkelorganisatie? Is de garantie afbouwend of volledig gedurende een bepaalde periode? Is de garantie van toepassing op alle onderdelen van het matras of slechts op bepaalde onderdelen?

Helaas zijn de garantievoorwaarden niet altijd even duidelijk. Om latere teleurstellingen te voorkomen is het verstandig dat u voldoende tijd neemt bij het matras kopen om de garantiebepalingen door te nemen.

Matras prijzen

Een goed matras kopen hoeft niet duur te zijn. Maar wat is niet duur?

Matrassen worden aangeboden vanaf € 50,- tot wel € 1.500,- en meer. Dit zijn grote prijsverschillen waarvan het vaak moeilijk is vast te stellen wat deze verschillen veroorzaakt. Bekende en vaak dure merken komen opvallend vaak minder goed uit mechanische duurtesten dan goedkopere soortgenoten. Bepaal daarom eerst wat uw persoonlijke behoeften, lichaamsbouw en slaappositie zijn. Stel daarnaast een budget op. Met andere woorden, wat kunt en wilt u uitgeven? Zoek daarna het passende matras bij uw budget.

Wilt u een matras gaan kopen en bent u op zoek naar een prijsgunstig en kwalitatief hoogwaardig matras? Bekijk dan onze traagschuim matras pagina.

matrassen199

 
Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
Energy+ Matrassen